Karatetrening er mer enn karatetrening

Karate er en kampsport som legger vekt på at både de fysiske og de mentale evnene dine utvikles så godt som mulig. Rent kroppsmessig trenger en karateutøver både styrke, koordinasjon, utholdenhet, balanse og smidighet. Du får et meget godt grunnlag av treningen i dojoen, men det er en fordel å supplere med egentrening ved siden av.

Den enkleste måten å trene utholdenhet på, er variert løpetrening utendørs. Om du i tillegg løper i terrenget istedenfor på asfalt, får du automatisk trent opp balansen samtidig, og leddene blir mer robuste. Hvis du ikke er vant til å bevege deg i ulendt terreng, bør du imidlertid starte forsiktig, slik at du unngår overtråkk. Det kan være lurt å finne en god side som har klær som holder deg varm i starten, men samtidig puster. Om du handler online, er utvalget enormt. I tillegg har onlineshopping den fordelen at du får tid til å sette deg inn i de ulike plaggenes egenskaper, og finne dem som passer best til dine behov.

Hvis du vil trene styrke, bør du trene eksplosivt snarere enn utholdende eller maksimalt. Du vil tross alt bevare og trene opp hurtigheten i bevegelsen. Husk også å kombinere all annen trening med tøyningsøvelser, slik at du unngår korte muskler. Slik kan du både beholde den fleksibiliteten karatetreningen har gitt deg, og øke den ytterligere. Det er ikke viktig bare fordi det ser kult ut å mestre høye spark, men også fordi det er skadeforebyggende.

Som så ofte ellers, er løsningen å finne en god balanse: Det nytter ikke å være råsterk, men treig, like lite som det holder å mestre de høyeste sparkene, så lenge du ikke klarer legge kraft i dem. Heldigvis er trening gøy, og når det er karate som er disiplinen din, har du en god unnskyldning til å variere treningstypen og aktiviteten i det uendelige.