Fra dojo til pokerbord

Jason Somerville er en pokerproff med fortid som karatelærer. Karate er en kampsport som er utbredt over hele verden. Karate er utviklet fra flere japanske kampteknikker, og utøverne bruker både spark, slag og blokkeringer. Historisk sett har karate røtter helt tilbake til 500-tallet, men navnet karate dukket ikke opp før på 1930-tallet.

 

Karate – fra gammelt av

Karate oppsto fordi bøndene i Japan ikke hadde lov til å bære våpen. Derfor måtte de utvikle andre måter å forsvare seg på. Flere systemer av våpenløs kamp ble utviklet, og det ble også hentet inspirasjon fra blant annet Kina. I starten hadde hver by på Okinawa i Japan sin egen te-stilart. De tre viktigste stilartene var shuri-te, naha-te og tomari-te. Disse tre stilartene er opphavet til dagens karatestilarter. Det finnes mange stiler innenfor karate. Noen stilarter er gamle, mens andre er eldre, og det dukker fortsatt opp nye stilarter. De fleste av dagens karateutøvere bedriver karate som sport, mens tradisjonell karate handler om å rendyrke karate som kampkunst.

Somerville er en sterk rollemodell

Jason Somervilles kampsporttrening har nok hjulpet ham med å takle hans alvorlige sykdom, ulcerøs kolitt, som er en kronisk tarmlidelse. Sterke Somerville slår i tillegg et slag for homofile, og han er et viktig symbol som en av få åpent homofile spillere i et felt med sterk mediafokus. Nylig ble Somerville en del av Team PokerStars, og han har hovedfokus på Texas Hold’em. Interessen for poker stammer tilbake til begynnelsen av 2000-tallet, da Somerville sammen med sin far fulgte WPT på TV.

Somerville ble født i 1987, og har spesialisert seg på Texas Hold’em. Han har vunnet et armbånd i WSOP, og har spilt inn mer enn 3,9 millioner dollar i liveturneringer. Han har også grunnlagt Run It UP, som er en videostrømmeserie, der spillerne kan få gode tips fra ham. Han har også bidratt til treningslaget PokerVT.

 

 

Somerville – den spede begynnelsen

Etter at Somerville oppdaget poker i 2004, begynte han å lese mer om spillet på nettet, og spille sammen med vennene sine. Da han gikk ut fra videregående, begynte han å spille freerollturneringer på nettet, i håp om å vinne ekte penger. På denne måten klarte han å bygge opp en sekssifret bankkonto uten å gjøre et eneste innskudd. Fra han var 18 til 20, spilte han også liveturneringer der han hadde lov til det. Da han fylte 21, begynte han å spille i WSOP, i tillegg til andre turneringer rundt om i verden. For hvert år ble han mer og mer anerkjent, og i 2013 signerte han kontrakt som sponset proffspiller hos Ultimate Poker. I februar 2015 begynte han å spille som proff for Team Pokerstars.

Somerville har spilt mange onlineturneringer, og har vunnet pengepremier i mer enn 250 slike turneringer. Da nettpoker ble forbudt i USA i 2011, var han nesten fraværende i onlinespill fram til 2013, da det igjen ble mulig å spille nettpoker. Mens han spilte for Ultimate Poker, bodde han i Las Vegas, men da han signerte med Team Pokerstars, flyttet han til Toronto i Canada. I 2012 kom han ut av skapet i et blogginnlegg, og fortalte at han er homofil. Han fikk mye støtte fra pokermiljøet og fra kjendiser utenfor pokermiljøet. Når kjente homofile personer står fram med sin legning, blir de også gode rollemodeller for yngre personer, og på også innen pokermiljøet trenger man slike rollemodeller.

Somerville er et eksempel på hvordan man kan begynne som spiller på nettet, og bygge seg opp en karriere. Mange drømmer om å bli proffspillere, og kanskje få kontrakt med en sponsor, og Somerville viser at dette er oppnåelig for alle. Alt man trenger, er tålmodighet og dedikasjon til spillet. Da kan man lykkes.